Vepřobraní – největší vepřové hody pod širým nebem
21/02/2019Zveme vás na 4. ročník „největších vepřových hodů pod širým nebem“.
- Kdy: v sobotu 23. 2. 2019 od 10:00 do 18:00 hodin
- Kde: na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží
Co vás čeká?
Klasické zabíjačkové speciality – jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar.
Těšit se můžete na dobroty z udíren – klobásy, špeky, na uzené šunky.
Na rožni se boudou točit selátka. Nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka a škvarky.
Kuchaři vám naservírují další speciality – trhané vepřové, porchettu, plněné pelmeně nebo segedínský guláš.
Ochutnáte maďarskou mangalicu, italské prosciutto, španělský salchichon či iberskou šunku.
Vše můžete (hojně) zapíjet pivem, ciderem nebo svařeným vínem.
Sladkou tečkou budou kynuté buchty, koláče a frgály.
- Vstupné činí pro dospělé 50 Kč.
- Děti do 12ti let a držitelé průkazu ZTP zdarma
Více informací naleznete na www.foodevent.cz
Víte, že mangalica je zvláštní plemeno prasat?
Mangalica nebo mangulica je plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny. Vzniklo v 19. století zkřížením plemene z Bakoňského lesa s polodivokými vepři z Šumadije. Jméno vytvořil Vuk Stefanović Karadžić spojením starogermánského výrazu mangh („kříženec“) se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Vyznačuje se dlouhou vlnitou, někdy až kadeřavou srstí, která umožňuje pást se venku i v zimě a to i v hlubokých mrazech kolem -25°C.
Tím prasata dosahují přirozeného přírůstku sádla s obsahem tzv. zdravého cholesterolu. Maso je zároveň velmi chutné pro svou šťavnatost a jemnou konzistenci. Vyhledávají ho tedy jak labužníci, tak příznivci zdravé stravy. Pěstování plemene upadlo, protože má vysoké nároky na stravu a ve vrhu bývá maximálně osm selátek.
Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice.
Produkce mangalice je v Maďarsku limitována, mj. proto, aby plemeno neztratilo svou jedinečnost a exkluzivitu. Mimo území Maďarska se prasata mangalica vyváží jen výjimečně. Proto vše mangalica vůbec není levná, maso zpravidla stojí jednou tolik, než „obyčejné“ vepřové.
Mangalica má dokonce i svůj vlastní gurmánský festival – koná se vždy v únoru. Kde jinde, než v Maďarsku. (Zdroj: internet)