Hygienici kontrolují sledovatelnost a značení masa v pražských restauracích
08/02/2019Maso dovážené z Polska a používané ve vybraných luxusních pražských restauracích v těchto dnech kontroluje Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). Uvádí to tisková zpráva HSHMP. „Reagujeme na informace z médií, podle kterých některé restaurace nabízejí maso z Polska, ale přitom ho vydávají za argentinské,“ vysvětluje důvody kontrol MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Do včerejška jsme zkontrolovali čtyři restaurace, které se specializují na podávání hovězího masa,“ doplňuje ředitelka.
Prozatím pražští hygienici v rámci prováděných kontrol závažné nedostatky neshledali.
Ve všech případech disponovalo maso řádným značením včetně příslušných dodacích listů. Dvě restaurace původ masa na jídelních lístcích neuváděly. Další dvě původ masa na jídelníčku uvedly, nicméně jedna z nich měla na etiketě výrobku uveden jako zemi původu masa jiný jihoamerický stát než ten, který uváděla na tištěném jídelním lístku přímo v restauraci, a také na menu zveřejněném na webových stránkách podniku. Tato kontrola však prozatím ze strany HSHMP není dokončena. V okamžik kontroly totiž na místě nebyl přítomen provozovatel daného podniku.
Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy viz:
https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/povinne-oznacovani-puvodu-u-masa/
Původ zakoupeného hovězího masa je možné zjistit na:
Tisková zpráva je v příloze ke stažení.
O kauze informovali mj.: