Knihovna “obyvákového typu”. Ostrůvek jistoty v Ostrovského ulici

08/02/2018

Motto: „Kniha je nejmocnější zbraní národa. Národ, který si váží knih, váží si zároveň své duchovní nezávislosti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu.“ Karel Čapek (1890 – 1938)

Provoz dvou poboček knihovny v pátém městském obvodu by se neobešel bez finanční podpory MČ Praha 5. Bude jim poskytnut i v roce 2018. „Knihovnám jsme darovali celkem 270 tisíc. Částka 200 tisíc Kč připadne pobočce Ostrovského, 70 tisíc Kč pobočce Musílkova. Víme, že jsou oblíbené, a navštěvované. Lidé je spontánně vnímají jako místa k setkávání ve své čtvrti, kde se cítí po všech stránkách dobře, byl by nesmysl je zrušit,“ uvedl zástupce starosty Lukáš Herold.

Bez pomoci radnice bychom fungovat nemohli, a děkujeme za ni, je pro nás doslova životně důležitá,“ potvrzuje jeho slova knihovník pobočky Ostrovského, Jakub Rychtar. A dodává, že jsou knihovna ‚obyvákového typu‘. „Možná to bude znít neuvěřitelně, ale děti u nás tráví čas po škole. Vlastně jsme něco jako školní družina. Děti zde čtou nebo hrají deskovky. Rodiče nás osobně znají, jsou rádi, že je o jejich ratolesti postaráno, navíc smysluplně,“ pochvaluje si Rychtar běžný režim knihovny. Dodává, že i starší občané kvitují komorní prostředí – lépe se zde orientují, mohou se spolehnout na pomoc personálu.

Stejný názor zastává knihovník Tadeáš Beyer, který má na starosti pobočku v Musílkově ulici, zvanou Cibulka. „Jsme zaměřeni převážně na dětské čtenáře. Pro dospělé máme jen omezený výběr, ale starší klienti si k nám rádi chodí pro objednané knihy. Je to využívaný a oblíbený servis,“ uzavírá Beyer, podle nějž lidé návštěvu knihovny spojují s procházkou. Méně pohybliví nebo nemocní klienti mohou požádat o donášku knih až domů.

Komiksy, leporela, fantasy literatura a deskové hry

Co děti nejvíce z fondu knihoven láká? Nejmenší čtenáře leporela, větší nejčastěji sáhnou po komiksech a oblibě se těší žánry sci-fi a fantasy. Knihovny rovněž nabízejí audioknihy a hudební CD nosiče. Velmi oblíbená je možnost zapůjčení deskových her. Pro deskovky rodinného typu jako je např. Česko nebo Aktivity chodí podle zkušeností personálu tatínkové. Klienti jsou ukáznění hráči – hry se do oběhu vrací nepoškozené. „I to je projev faktu, že jsme v zásadě rodinná komunita,“ míní Jakub Rychtar.

Erasmus Rotterdamský pravil, že doma je tam, kde má knihovnu. Pokud budeme moci budovat dobrý vztah občanů k jejich domovu i prostřednictvím zachování knihoven, budeme tak činit rádi i v budoucnosti. Zrušení poboček by bylo negativním zásahem do kulturního života,“ zopakoval L. Herold.

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě