Hygienici připomínají základní pravidla, na která by návštěvníci vánočních trhů neměli zapomínat
20/12/2017Ke konzumaci jídla na vánočních trzích patří především hygiena rukou. Pravidla správné hygienické praxe musí bezpodmínečně dodržovat prodejci a provozovatelé ve stáncích s občerstvením i návštěvníci trhů. Ti by si proto při nákupech potravin a pokrmů ve stáncích měli všímat detailů. A v případě pochybností raději nic nekoupit.
K předvánočnímu období neodmyslitelně patří tradice pořádání vánočních trhů. Kromě samotného centra Prahy se mnoho vánočních trhů koná i v okrajových částech metropole. S oblibou je navštěvují statisíce Pražanů, ale i návštěvníků metropole z Čech i zahraničí. I přesto, že se aktuální teploty venku pohybují kolem nuly, tak Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“), jako věcně a místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví v Praze, doporučuje veřejnosti dodržovat při konzumaci jídel a nápojů na vánočních trzích základní pravidla hygieny. HSHMP dala dohromady základní seznam pravidel, na které by žádný z návštěvníků neměl zapomínat.
Jedině společným úsilím hygieniků a uvědomělých spotřebitelů lze předcházet rizikům onemocnění, která může konzumace pokrmů vyráběných ve stáncích představovat.
Bližší podrobnosti obsahuje přiložená tisková zpráva.