Desatero Státní veterinární správy k prodeji na farmářských trzích

10/04/2012

Nakupujete na oblíbených farmářských trzích? A víte, jak odhalit případné nedodržování předpisů, které může být známkou snížené kvality výrobků? Farmářské trhy v Praze musí dodržovat metodiku, kterou představuje desatero Státní veterinární správy k prodeji na farmářských trzích:

  1. Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek:
    1. Maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“
    2. Syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS)
    3. Čerstvá, prosvícená a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli
    4. Včelí produkty od včelstev ze stanovišť ve stejném kraji jako trh, označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím
    5. Živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem)
  2. Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa
  3. Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat
    1. 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
    2. 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
    3. 3 °C pro vnitřnosti
    4. 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
    5. 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
    6. 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
    7. Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem
  4. Pro potraviny podle bodu 3 musí být k dispozici viditelná informace o jejím názvu, množství a datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti. Prodávající musí být vždy schopen na místě doložit původ produktů
  5. Označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné
  6. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné
  7. Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek
  8. Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu
  9. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou
  10. Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace

Další užitečné informace naleznete na internetových stránkách Státní veterinární správy České republiky.

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě