Zbytečné a předražené komunitní centrum na místě pro střední školu na Barrandově?

Datum interpelace:
18. 06. 2024
Datum odpovědi:
17. 07. 2024
Interpelující:
Mgr. Zdeněk Doležal
Interpelovaný:
Mgr. Radka Šimková

Interpelace:

Zbytečné a předražené komunitní centrum na místě pro střední školu na Barrandově?

Vážená paní starostko,
Barrandovu chybí střední škola, a nejen Barrandovu. Celá Praha trpí nedostatkem středních škol, jak gymnázií, tak odborných. A to zejména v Praze 5 a okolí. Zatímco jinde v republice stačilo z jednotné přijímací zkoušky 50 bodů, v Praze 5 nestačilo ani 80. Na klasických gymnáziích to byla hranice kolem 83 bodů a dostat se na smíchovskou střední průmyslovku bylo obtížnější, než se dostat na prestižní gymnázia.
Dalším výrazným nedostatkem Barrandova je chybějící sportovní hala, což potvrdil průzkum spolku Za lepší Barrandov i zpracované studie. Kdo si chce na Barrandově pronajmout krytou sportovní plochu na volejbal či malý fotbal, má prostě smůlu. Kapacity tělocvičen při základních školách jsou beznadějně přeplněné a přes zimu už došlo k omezení i u organizovaných sportů pro děti.
Proto jsme měli velkou radost, když se nám po mnohaletém úsilí podařilo získat do správy MČ Praha 5 pozemek přímo určený pro stavbu střední školy a přilehlého sportoviště. Nyní je třeba jednat s hl. m. Prahou o nové střední škole, připravovat stavbu sportovní haly a řešit mateřskou školu dle studie Triangl Barrandov.
A co dělá současné aktivistické vedení Prahy 5? Na zájmy Barrandova zcela rezignovalo a místo toho prosazuje zcela zbytečnou stavbu komunitního centra. Proč zbytečnou? Protože minulé vedení vybudovalo Kulturní centrum Záhorského, které nabízí obdobný rozsah služeb, jako nyní navrhovaná zbytečná stavba za vyšší desítky milionů omezující stavbu střední školy. Právě objekt Záhorského přitom nabízí dětskou skupinu, sál pro pořádání akcí, kavárnu a další. To aktivistické vedení Prahy 5 neví? Nebo připravuje novou budovu na míru nějaké spřátelené neziskovce? Ono i dočasné využití zbylé plochy má řadu nedostatků. Drahé trampolíny nákladné na provoz jsou spíše doménou soukromých provozovatelů, pingpongové stoly jsme zase umisťovali do klidných vnitrobloků, než na větrnou pláň. Komunitní zahradu bych zase umístil do příjemnějšího a zelenějšího prostředí, než tam, kde v budoucích letech bude probíhat výstavba. Workoutové hřiště je též kousek a nevypadá přeplněně.
Tak alespoň, že ty děti na základkách měli rozum a jejich návrh pumptracku se do návrhu dostal. Na další multifunkční hřiště pro míčové sporty si však budou muset jen nechat zdát, to se do projektu nedostalo. A ty jsou přitom hojně využívaná a současná kapacita je nedostatečná.
Na mimořádném zastupitelstvu hl. m. Praha bylo dané místo jmenováno jako plánované pro střední školu a zaznělo, že přednost budou mít místa se zájmem a spoluprácí ze strany městské části. Vyzývám Vás proto, abyste upustili od záměru dalšího komunitního centra a jednali zodpovědně k danému území. Zahajte jednání s hl. m. Prahou o střední škole, řešte sportovní halu pro Barrandov a o dočasném využití neomezující tyto priority veďte otevřenou diskusi.
Děkuji.
Mgr. Zdeněk Doležal, zastupitel za ODS

Odpověď:

Vážený pan

Mgr. Zdeněk Doležal

člen ZMČ Praha 5

Praha, 16. července 2024

Č. j.: MC05 165037/2024

Vážený pane zastupiteli,

děkuji za Vaše dotazy a připomínky. Dovolte mi reagovat na Vaši interpelaci vznesenou na 11. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 5 konaném dne 18.06.2024 s názvem „Zbytečné a předražené komunitní centrum na místě pro střední školu na Barrandově?“.

Na Barrandově chybí služby a občanská vybavenost v mnoha oblastech, to je veřejně známá věc. Nejtíživější je situace s hřišti a různými pobytovými plochami pro starší děti a mládež. Proto se vedení městské části zaměřilo právě na tuto skupinu a uspořádalo participační setkání a anketu mezi žáky druhého stupně obou barrandovských škol. Z ankety vyplynulo, že největší hlad je po skateparku, pumptracku, bike parku, zkrátka po aktivním sportování na kolečkách. A také po parkově upraveném prostoru s různými atrakcemi a „zastávkami“, tedy místy s pěkným výhledem, na kterých se dá dlouze pobýt s kamarády.

Vedení městské části proto připravuje tři projekty, které by měly situaci náctiletých na Barrandově výrazně zlepšit. Prvním je relaxační park za školním hřištěm
ZŠ V Remízku.

Druhým je provizorní hřiště s hliněným pumptrackem na Trianglu, tedy v místech, kde se počítá se školou a sportovní halou. Jak jistě víte, městská část nemá
na Barrandově žádné vhodné pozemky na nová hřiště nebo parky. Nabízí se tedy dočasně využít nevyužívanou plochu do doby, než se škola a sportovní hala začnou stavět. A to může trvat roky.

U sportovní haly tomu stojí v cestě především podmínka statutu svěření pozemku parc. č. 954/1 od HMP, ve kterém je uvedeno, že se MČ Praha 5 „zavazuje využít pozemky … pro výstavbu sportovního areálu v souladu s předloženým záměrem“.
Tím záměrem je přiložená urbanistická studie Barrandov – Štěpařská
od architektonického ateliéru Headhand z 03/2018. Na ni se odkazuje i stanovisko IPR Praha. Tato studie navrhuje pozemek kompletně zastavět zimním stadionem, výška 10 m, plocha 3 500 m2. Pro výstavbu sportovní haly, která bude využitelná pro budoucí školu i pro veřejnost, je tedy nejprve nutné změnit záměr výstavby ve statutu svěření, následně záměr vyprojektovat a povolit. To dává časový prostor na vybudování provizorního hřiště z prvků, které nebudou vyžadovat žádný povolovací proces.

Ohledně výstavby střední školy v současné době probíhají jednání mezi HMP a MČ Praha 5, s tím, že MČ Praha 5 požádala HMP o specifikaci, o jakou střední školu by mělo jít, jaká má být její velikost a náplň. Poslední jednání proběhlo s panem radním Klecandou dne 16. července 2024 a nyní čekáme na vyjádření HMP.

Na základě všech těchto informací a na základě vyjádření výborů a komisí uvažuje vedení městské části o přeřešení prostorového a časového konceptu území Trianglu. Hlavní změnou by byl přesun nízkoprahového centra pro mládež a dalších služeb na pozemek parc. č. 954/1 a vytvoření zastavovací studie a následně projektu na celý stavební blok se sportovní halou, venkovními sportovišti a nízkoprahovým centrem. Důležité je zde také zmínit, že nízkoprahové centrum cílí především na starší děti a náctileté na rozdíl od Vámi zmíněného Kulturního centra Záhorského, které je zaměřeno na využití menšími dětmi.

Pozemek pro školu by tím zůstal volný a Magistrát HMP by mohl bez omezení připravovat projekt střední školy.

Je zjevné, že do zahájení stavby sportovní haly nebo školy uplyne ještě hodně vody. Proto nám v mezidobí stále dává smysl provizorní využití velké části pozemků
na aktivity pro starší mládež. Především se jedná o hliněný pumptrack, prvky pro cvičení a drobný mobiliář s podmínkou, že jejich umístění nebude vyžadovat povolení, realizace bude za přiměřené náklady, náklady na budoucí odstranění budou minimální a část prvků bude možné následně přesunout a využít v jiné části Barrandova.

S pozdravem

Mgr. Radka Šimková

starostka MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě