Nová školka v ulici Naskové v Košířích

Datum interpelace:
18. 06. 2024
Interpelující:
JUDr. Tomáš Homola
Interpelovaný:
Ing. arch. Radek Janoušek
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na místostarostu Ing. arch. Radka Janouška 18. června 2024

Nová školka v ulici Naskové v Košířích
Když jsem přebíral funkci člena rady pro investice na podzim 2019, dostal jsem na stůl projekt nástavby objektu školky v ulici Naskové. Projekt trpěl zásadními vadami a ve stavu, v jakém se nacházel byl i neprojednatelný s příslušnými orgány (zejména z důvodu chyb, problému neřešené statiky stávajícího objektu školky a také nedostatečného navýšení kapacity tehdy plánované nástavby, a též neřešení vlastní kuchyně). Proto byla smlouva s tvůrcem původní PD ukončena a následně byl vybrán architektonický ateliér KOOA za účelem návrhu nové mateřské školky, která by splňovala kapacitně parametry požadované školským odborem a aby šlo o školskou budovu moderní, ekologickou a provozně ekonomickou, zapadající do místního prostředí, a aby zde bylo využití i pro mimoškolní aktivity místních občanů. To nakonec návrh nové školky splňuje, vč. multifunkčního sálu, který návrh obsahuje.
Jelikož se v průběhu projednávání projektové dokumentace ukázala nutnost koordinace stavby se sousedním projektem finského developera YIT v důsledku umístění sítí pro novou školku, byla na podzim 2022 uzavřena koordinační smlouva, která garantovala městské části spolupráci při změně územního rozhodnutí YIT, které v té době na jeho straně probíhalo. Do této změny ÚR projektu YIT se však nové vedení MČ po volbách odvolalo (podle mne s nesmyslnými argumenty, ale ty nejsou pro tuto interpelaci podstatné), přičemž o odmítnutí odvolání bylo ze strany MHMP rozhodnuto na jaře letošního roku. Už tím došlo ke značnému, prakticky ročnímu zpoždění při dokončení projektu naší školky, jejíž výstavba již mohla začít. Nejenom, že nezačala, ale městská část dále blokuje dokončení projektu školky tím, že proti odvolacímu rozhodnutí podala na Váš návrh správní žalobu, čímž dále prodlužuje termíny pro dokončení PD na novou školku a blokuje projednání dokumentace s dotčenými orgány. Bez definitivního ukončení řízení YIT o umístění jejich sítí nelze totiž tyto sítě změnit tak, aby bylo možné na ně připojit i naší novou školku. Jsou to spojené nádoby a právě k vyřešení této problematiky byla uzavřena zmíněná koordinační smlouva. Tu však MČ dlouhodobě porušuje, s developerem nejedná, a dokonce dělá všechny kroky k tomu, že smlouvu bude developer nucen vypovědět. Přitom je naprosto zřejmé, že stejně dosáhne svého vlastního záměru, ale dokončení naší školky bude významně ohroženo. Už teď je zřejmé, že rok 2026 na její otevření je v nedohlednu.
V této souvislosti se chci zeptat, zda MČ vůbec jedná s námi vybraným architektem (KOOA) o prodloužení termínů z uzavřené smlouvy o dílo, když zcela zjevně nemožnost plnění termínů z uzavřené smlouvy není na straně architekta, ale způsobila je MČ.
Jak si MČ představuje z časového hlediska posun termínů na dokončení PD na školku?
Kdy očekáváte podání žádosti o stavební povolení (vč. umístění objektu školky) a kdy chcete školku začít stavět?
Jak zajistíte součinnost developera YIT při dokončení projednání PD na školku za situace, když dojde o výpovědi smlouvy o spolupráci na jeho straně z důvodu porušování této smlouvy městskou částí?
Kolik městskou část tato avantýra bude stát, se ani neptám. Je totiž ideální doba, aby byl právě v této době vybrán dodavatel stavby školky, když stavební náklady ve veřejných zakázkách jsou v důsledku ekonomických problémů na trhu nyní na nejnižší úrovni. Předpokládám tak, že tuto výhodu MČ nevyužije. Kdo za to asi ponese odpovědnost?

Tomáš Homola (STAN Praha 5)
zastupitel

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě