Titulní stránka PĚTKA PRO VÁS Mapa volnočasových aktivit Praha 5 Česky English

Jste zdešipka doprava Úřad

Mladí talenti z Prahy 5 se představí v Národním domě

V úterý 25. ledna se v Národním domě na Smíchově představí veřejnosti finalisté soutěže pro žáky základních uměleckých škol z Prahy 5 Talent roku 2010. Mladí talentovaní hudebníci vystoupí za doprovodu profesionálů z Pražské komorní filharmonie, pod vedením dirigenta Leoše Svárovského. Koncert se koná pod záštitou radního MČ Praha 5 pro školství a kulturu Angela Marinova.

Koncert finalistů soutěže Talent roku se stal v Praze 5 již tradiční akcí. Soutěž vznikla z iniciativy městské části Praha 5 už před čtyřmi lety. Navázala na několikaletou úspěšnou tradici koncertů vážné hudby konaných v Národním domě na Smíchově. Cílem této akce bylo dát možnost talentovaným dětem z Prahy 5 poměřit své síly a veřejně prezentovat své schopnosti a výsledky svého úsilí. „Soutěž Talent roku je jednou z hlavních aktivit, jimiž se městská část Praha 5 snaží zapojit do kulturního dění na svém území talentované žáky základních uměleckých škol,“ říká radní Angel Marinov.

Účastníci soutěže Talent roku se rekrutují především ze žáků základních uměleckých škol působících na území Prahy 5. Z jedné ZUŠ mohou být přihlášeni maximálně čtyři žáci. Jednotlivé přihlášené ZUŠ a přihlášení jednotlivci dostanou obratem pozvánku na soutěžní kolo. Soutěžící si musí připravit jednu až dvě věty koncertu pro sólový nástroj a orchestr či jednu až dvě koncertní skladby, v případě zpěváků jednu až dvě árie. Výkony přihlášených účastníků soutěže Talent posuzuje odborná porota.

V letošní přehlídce talentů se představí zpěvačka Lucie Tauberová a kytaristka Karolína Straková ze smíchovské ZUŠ Štefánikova a dirigentka Lenka Dandová a zpěvačka Kateřina Matoušková z barrandovské ZUŠ Music Art. Cílem soutěže Talent roku ale není měření sil mezi základními uměleckými školami. „Nejde o soutěž v pravém smyslu slova a už vůbec ne o to ukázat, která ze základních uměleckých škol je lepší a která horší,“ říká radní Angel Marinov. „Smyslem je dát talentovaným dětem příležitost předvést své schopnosti a povzbudit je tak k další práci,“ dodává.

Pozvánky, které jsou zároveň čestnou vstupenkou, si můžete vyzvednout v Informačním středisku, Štefánikova 13-15 nebo v Infocentru, Štefánikova 30.

Přečteno: 17534x
Publikováno: 19.01.2011, poslední změna: 24.01.2011